Bel direct:

Mondhygiëne

Voor de behandeling van parodontale (tandvlees) aandoeningen staan gediplomeerde mondhygiënisten en preventieassistenten voor u klaar. Meestal vindt behandeling hiervoor plaats op verwijzing van uw tandarts.

Tijdens de controle wordt uw tandvlees beoordeeld. Samen met u stellen we aan de hand van de bevindingen een behandelplan voor uw tandvlees op. Afhankelijk van de staat krijgt u een verwijzing naar de preventieassistent, de paro-preventieassistent of de mondhygiënist.

Wat doet de mondhygiënist?

De mondhygiënist richt zich op de preventie van tandvleesaandoeningen en gaatjes in tanden en kiezen. Deze specialist op het gebied van preventieve mondzorg draagt bij aan de kwaliteit van uw mondgezondheid. Mondhygiënisten zijn daarnaast bevoegd om zelfstandig te verdoven. Ook zijn ze opgeleid om kleine gaatjes te vullen, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

De mondhygiënist:

  • Brengt de mondsituatie in kaart, screent op tandheelkundige afwijkingen en stelt een passend behandelplan samen;
  • Maakt gebitsafdrukken, doet bacterieel onderzoek en maakt (in opdracht van de tandarts) röntgenfoto's;
  • Geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van gaatjes, tandvleesaandoeningen en het effect van ongunstige voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit;
  • Geeft voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen;
  • Verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving;
  • Brengt gebitsbeschermende middelen aan, zoals fluoride;
  • Brengt een ‘laklaag’ op tanden en/of kiezen aan en polijst vullingen;
  • Vult kleine gaatjes, in opdracht van de tandarts;
  • Bepaalt samen met u hoe u uw hele leven lang een gezonde, schone mond kunt behouden.

Wanneer wij de mondhygiënist aanraden

Wanneer u doorverwezen wordt naar de mondhygiënist betekent dit lang niet altijd dat er sprake is van een slecht gebit. Maar het is wel belangrijk dat de mondhygiënist uw ongemakken behandelt om erger te voorkomen. Of liever nog, dat u samen met de mondhygiënist aandoeningen vóór bent dankzij regelmatig onderhoud. Dit heet preventieve mondzorg. In onderstaande situaties is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden:

  • Wanneer een bepaalde aandoening of ziekte de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloedt, of juist andersom. Denk bijvoorbeeld aan diabetes of hart- en vaatziekten;
  • Wanneer u gevoelige tandhalzen en teruggetrokken of bloedend (ontstoken) tandvlees wilt voorkomen. Hier kan ieder gebit mee te maken krijgen;
  • Wanneer u last heeft van gaatjes;
  • Wanneer u last heeft van een slechte adem;
  • Tijdens de zwangerschap.

Kosten van de mondhygiënist

De stappen die uitgevoerd worden tijdens de behandeling worden vastgelegd in een zogenaamd behandelprotocol. De mondhygiënist kan u uitleggen welke behandelingen nodig zijn om uw tandvlees gezond te krijgen (en te houden) en wat de kosten hiervan zijn.

Of u de mondhygiëne vergoed krijgt, kunt u het best nagaan bij uw ziektekostenverzekeraar. Reken er wel op dat u een aantal keer bij de mondhygiënist terug moet komen om een gezond eindresultaat te verkrijgen. Goede mondhygiëne is daarbij essentieel.

Ziet u af van uw behandeling?

Heeft u tandvleesproblemen, maar ziet u af van uw behandeling? Dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. De mondhygiënist zal dit noteren in uw behandeldossier. U dient er wel rekening mee te houden dat de kans bestaat dat de kwaliteit van uw tandvlees achteruit blijft gaan.

Scroll to top