Bel direct:

Endodontologie (wortelkanaalbehandeling)

Is uw zenuwweefsel geïrriteerd geraakt, bijvoorbeeld door tandbederf? Dan kunt u veel last hebben van pijn bij warmte, kou en zoetigheid. Door het wortelkanaal te behandelen met behulp van endodontie zult u geen last meer hebben van deze problemen.

Hoe ontstaat irritatie aan het wortelkanaal?

De wortels van tanden en kiezen zijn hol. Binnenin bevindt zich een ruimte die het wortelkanaal genoemd wordt. In de tanden en kiezen zit levend weefsel, waaronder zenuwen en bloedvaten. Omdat de wortelkanalen in verbinding staan met het (bot)weefsel rondom de wortelpunten, kan een ontsteking in de wortelkanalen zich uitbreiden naar dit gebied.

Wanneer het zenuwweefsel geïrriteerd raakt, kan er tijdelijk milde pijn ontstaan bij warmte, kou of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van een zenuwontsteking wordt deze milde pijn omgezet in heftige, lang aanhoudende pijn. Overigens hoeft u niet altijd pijn te ervaren bij een ontstoken zenuw.

Oorzaken van geïrriteerd zenuwweefsel:

  • tandbederf;
  • blootliggend tandbeen;
  • gevoelige tandhalzen;
  • boren door de tandarts;
  • tandenknarsen;
  • een trauma.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling maakt de tandarts de wortelkanalen met behulp van vijltjes wijder. Hierdoor kunnen ze gespoeld worden met een ontsmettende chlooroplossing. Zo worden bacteriën en eventuele weefselresten gedood en verwijderd. Het is belangrijk dat de wortelkanalen nagenoeg tot bij het wortelpunt gereinigd en gevuld worden. Tijdens en voor de behandeling neemt de tandarts röntgenfoto's om een beeld te krijgen van het aantal kanalen en de lengte. Ook kan hij of zij de lengte van de wortels meten met een elektronische lengtebepaler.

De kanalen worden over het algemeen gevuld met rubberstiftjes en cement. Vervolgens kan daaroverheen een witte vulling en eventueel later een kroon gemaakt worden. Daarmee wordt geprobeerd de wortelkanalen zo goed mogelijk af te sluiten, zodat bacteriën niet opnieuw kunnen binnendringen. Om de binnenzijde van uw kies of tand goed te zien, wordt gebruik gemaakt van een behandelmicroscoop.

Een wortelkanaalbehandeling is een lastig en tijdrovend karwei en kan afhankelijk van de moeilijkheidsgraad een half uur tot zelfs twee uur in beslag nemen. Na ongeveer zes maanden is bij een geslaagde kanaalbehandeling op de röntgenfoto vaak te zien dat de ontsteking aan de wortelpunten kleiner is geworden.

Scroll to top