Bel direct:

Implantologie

Wanneer er tanden of kiezen ontbreken, biedt implantologie de uitkomst. Door middel van implantaten kan een vastzittende oplossing gecreëerd worden. Onderstaand worden de verschillende soorten implantaten en behandelingen besproken.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die in het kaakbot geplaatst wordt. De meeste implantaten zien eruit als een schroefje en zijn gemaakt van titanium, een lichaamsvriendelijk materiaal waar bot makkelijk aan hecht.

MakDo Mondzorgpraktijken werkt enkel met wetenschappelijk ondersteunde A-merken, namelijk het Camlog implantaat en het Bio Horizons implantaat. Ook prothetiek (kronen en bruggen, frames en protheses) worden nagenoeg op alle A-merk implantaten geleverd. Bekende namen zijn Camlog, Straumann, ITI, Nobel, Astra, Ankylos en Zimmer.

Eén-fase en twee-fasen implantaten

Tegenwoordig wordt er onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde één-fase en twee-fasen implantaten. De eerstgenoemde wordt in één behandeling geplaatst en bestaat uit een deel dat in het bot verankerd wordt en een deel dat boven het tandvlees uitsteekt. Deze twee delen vormen één geheel. Na een bepaalde periode wordt hierop een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

Bij een twee-fasen implantaat plaatsen wordt in de eerste fase het implantaat deel in het bot geplaatst en wordt deze vervolgens weer met het tandvlees bedekt. Een aantal maanden later, als het implantaat ingegroeid is in het bot, volgt de tweede fase waarbij op het ingegroeide implantaat een zogenaamd (healing) abutment geplaatst wordt. Na een aantal weken wordt op dit verbindingselement een kroon, brug of kunstgebit vervaardigd.

De mogelijkheden

Een implantaat is in doorsnede 3 tot 5 mm breed en 6 tot 16 mm lang, afhankelijk van de plaats in de mond en de beschikbare ruimte. Er zijn diverse oplossingen mogelijk, namelijk:

  • Het vervangen van een enkele tand;
  • Een brug of kroon op meerdere implantaten plaatsen;
  • Een zogenaamd klikgebit (in het Nederlandse zorgstelsel vaak vrijwel volledig vergoed) in de tandeloze kaak;
  • Vaste oplossingen op meerdere implantaten;
  • Een tijdelijk hersteld gebit (voortand op implantaat).

In het laatste geval wordt binnen één bezoek een slechte wortel verwijderd en wordt een implantaat en direct ook een tijdelijke kroon geplaatst. Enkele weken later wordt de definitieve kroon bevestigd.

Het voortraject

Voorafgaand aan de behandeling wordt onderzocht of er voldoende ruimte, bot en gezond tandvlees aanwezig is om de implantaten te kunnen plaatsen. Hierbij worden röntgenfoto's gemaakt en een vragenlijst over uw gezondheid afgenomen. Soms worden ook gebitsafdrukken gemaakt om tot een proefopstelling te komen. Aan de hand hiervan kan de implantoloog een behandelplanning en kostenbegroting opstellen.

Het behandeltraject

Afhankelijk van het type behandeling moet een implantaat na het plaatsen vier tot twaalf weken vastgroeien. Gedurende deze periode is het gebruikelijk dat een tijdelijke oplossing vervaardigd wordt. Hierna wordt de definitieve oplossing gerealiseerd: kronen of een prothese. Hierbij geldt: hoe uitgebreider de oplossing, hoe langer het behandeltraject.

Scroll to top